1395 poze   57730 vizite

Obiceiuri si Traditi Koreene

Inainte de casatorie, mireasa trebuie sa ia parte la o ceremonie traditionala de acceptare in familia viitorului sot. Dupa oficierea ceremoniei, mirele isi prezinta sotia familiei sale, in mod formal. Un simbol foarte important in Coreea este cel al gastelor sau ratelor, care reprezinta statornicia si credinciosia in viata de cuplu. Coreenii îşi păstrează tradiţiile şi acordă o atenţie deosebită obiceiurilor naţionale. Ei poartă hanbokul la sărbătorile în familie, dar şi la festivalurile dedicate acestui costum tradiţional şi nu numai. Hanbokul a devenit cunoscut la noi prin dramele coreene care se difuzează la posturile tv din ţară. Datorită acestor drame, valul coreean a luat un avânt considerabil şi tot mai multă lume doreşte să intre în legătură cu această cultură, inclusiv să-şi achiziţioneze un hanbok (fac şi eu parte din această categorie). Există, în Coreea de Sud, peste 50,000 de producători, câteva festivaluri şi târguri cu vânzare care promovează acest frumos costum care se numeşte hanbok. Hanbokul este purtat atât de bărbaţi, cât şi de femei, acesta variind în funcţie de sex, vârstă, perioada anului, statut social şi tipul de eveniment la care este purtat. Deşi în limba coreeană cuvântul hanbok literalmente înseamnă „haină de origine coreeană”, astăzi, termenul desemnează îmbrăcămintea tradiţională din timpul dinastiei Joseon şi este purtată de sărbători şi la festivalurile tradiţionale. Hanbokul este caracterizat de culori vii şi linii simple, fără buzunare. Din motive practice, hanbokul modern a trecut prin schimbări majore de-a lungul secolului 20 şi nu mai seamănă exact cu cel din dinastia Joseon. Primele însemnări în care este menţionat hanbokul, le găsim în Antichitate, în perioada timpurie a Celor Trei Regate (sec. 3 î.Hr.). Există picturi murale din timpul regatului Goguryeo care înfăţişează design-ul de bază al hanbokului. Hanbokul îşi are originile în stilul hainelor purtate de nomazii scito-siberieni din nordul Asiei. Reflectând originile nomade din nordul Asiei, hanbokul a fost creat pentru a facilita deplasarea dintr-un loc în altul.

Hanbokul este format din două piese vestimentare, fără nasturi sau buzunare, fiind strâns cu ajutorul unui cordon. În mod tradiţional, bărbaţii purtau „jeogori” (vestă), „baji” (pantaloni) şi „durumagi” (manta) cu o pălărie, centură şi pantofi.Costumul feminin este format din „jeogori” (vesta) cu două panglici lungi legate în aşa fel încât să formeze un „otogoreum” (buclă), o fustă cu talie înaltă numită „chima”, „beoseon” (şosete albe de bumbac) şi pantofi care seamănă foarte mult cu balerinii pe care îi purtăm în zilele noastre.

Hanbokul şi-a păstrat structura de-a lungul timpului şi doar jeogori-ul a suferit unele schimbări în timpul dinastiei Joseon: a devenit tot mai strâmt şi scurt. Din cauza războaielor şi perioadelor grele din punct de vedere economic care au dominat ultimii ani ai dinastiei Joseon, jeogori-ul feminin s-a scurtat atât de mult încât de abia mai acoperea sânii, iar femeile au fost nevoite să poarte o altă piesă vestimentară pe dedesupt, numită heoritti. Femeile de rând şi cele sărace renunţau la acestă piesă vestimentară şi mergeau cu sânii la vedere pentru a arăta că au născut un fiu.

Culorile hanbokului jucau un rol important în evidenţierea statutului social al celui care îl purta. Albul era cea mai răspândită culoare printre oamenii de rând şi simboliza puritatea şi modestia. Aceştia mai puteau purta şi nuanţe mai şterse de roz, verde deschis şi gri. Roşul simboliza norocul şi bogăţia şi era folosit mai ales în costumaţia feminină. Indigo, culoarea fidelităţii, era purtat de femeile şi de oficialii de la curtea regală, iar galbenul care semnifica centrul universului, era purtat de familia regală. Oficialii şi oamenii de rang înalt purtau haine ţesute din mătase (iarna) şi din pânză fină şi rezistentă extrasă dintr-o urzică chinezească (vara). Grosul populaţiei purta haine din fibră de cânepă (vara) şi din bumbac (iarna), deoarece aceste plante erau mai uşor de cultivat şi, implicit, mai ieftine.

Gwanbok este un termen de origine coreeană care se referă la veşmintele purtate de oficialii guvernului. În perioada regatului Silla s-au adoptat costumele oficiale ale dinastiei Tang, iar Goguryeo le adoptă pe cele ale dinastiei mongole Yuan. În perioada Joseon au fost adoptate robele oficiale ale dinastiei Ming. Se diferenţiau câteva tipuri de gwanbok în funcţie de statutul social, rang şi evenimentul pentru care era purtat cum ar fi jobok, jebok, sanbok,gongbok, yungbok şi gungbok.

Yungbok-ul era uniforma ofiţerilor de armată. După prima jumătate a secolului 20, Coreea renunţă la constumele tradiţionale şi adoptă moda din occident.

De pe 11 până pe 13 septembrie Coreea îmbracă haine de sărbătoare (adica hanokul) şi sărbătoreşte Chuseok-ul sau Sărbătoarea Recoltei. Această sărbătoare este asemănătoare cu Ziua Recunoştinţei la americani. Coreenii sărbătoresc împreună cu cei dragi şi aduc mulţumire strămoşilor pentru recolta bogată din acest an. Este ocazia perfectă de a purta hanbok-ul şi de a participa la felurite evenimente culturale. Să le urăm şi noi un Chuseok fericit!

Şi acum imagineză-ţi că ai la dispoziţie o garderobă numai cu hanbokuri. Ce materiale şi culori ţi-ar plăcea cel mai mult să porţi? Ai purta un hanbok modern sau unul de pe timpul dinastiei Joseon? Pune-ţi imaginaţia la înceracare şi scrie-mi într-un comment cum ar arăta hanbokul pe care ai vrea să-l porţi.
descărcare
descărcare
images (1)
images (1)
images (2)
images (2)
images (3)
images (3)
images (4)
images (4)
images (5)
images (5)
images (6)
images (6)
images (7)
images (7)
images
images

Comentarii album • 3
anonim
dong yi 29 august 2012  
mie imi plac imaginile 2,4 si 6
Raportează
anonim
camikaela 11 iulie 2012  
mi-ap place un costum asemanator cu cel din imaginea 5 dar cu vestă albă și fută indigo
Raportează
anonim
Park So-hwa 3 aprilie 2012  
sweet
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.